Om Webfolket

Vi är en del av Textalk, en pionjär inom webbutveckling, digital media, content management och e-handel sedan 1990-talet.

Här har vi samlat Textalk-gruppens expertis och verksamhet inom kundanpassad webbutveckling, webbdesign, e-handel och systemutveckling. I Webfolket fokuserar vi helt på att bygga den bästa och mest priseffektiva webblösningen för ditt företag.

Vi är Webfolket

Magnus Blad
Magnus Blad

VD på Webfolket. Expert på marknadsföring och kommunikation, både digitalt och tryck. Hjälper dig till toppen på webben med din e-handel, hemsida och webbnärvaro.

Karin Danielsson
Karin Danielsson

Projektledare och kundmottagare som älskar ordning och reda och massor av bollar i luften. Lång erfarenhet från advokatbyrå, telemarketing och SM-guld i basket.

Jonna Eliasson
Jonna Eliasson

Expert på säljande webbdesign för e-handel, användargränssnitt och grafisk formgivning för webben. Ser till att din webb och nätbutik är snygg, snabb och användbar.

Isak Thorbiörnson
Isak Thorbiörnson

Mångsidig webbutvecklare och programmerare inom framför allt front-end och javascript. Matematiskt geni som listar ut enkla lösningar på kniviga problem.

Tor Edvardsson
Tor Edvardsson

Senior programmerare, webbutvecklare och systemarkitekt med lång erfarenhet och djup teknisk kunskap om utveckling för Internet. Erfarenhet från e-handel, bank, fintech, media och e-learning.

Daniel Karlsson
Daniel Karlsson

Musikalisk webbutvecklare med särskilt fokus på frontend. Bygger kundanpassad webb med bl. a React.

Rikard Sigvardsson
Rikard Sigvardsson

Webbdesigner som byggt kundanpassad webb sedan 1990-talet. Lång erfarenhet av SaaS-lösningar, publiceringsverktyg, e-handelslösningar och företagande inom IT. Medgrundare till Abicart och Webfolket.

Vad vi tror på

Att fokusera på människor, syfte och enkelhet. Det primära med tekniken är att den skall vara sekundär. Den skall lösa och strömlinjeforma det vi vill uppnå, inte krångla till saker och ting.

Att samhällets alla former av informationsöverföring skall vara digitala. Det digitala är originalet. En utskrift, papperstidning eller trycksak är en kopia.

Att det är nödvändigt och ovärderligt att ständigt utforska och upptäcka verkligheten snarare än att följa en karta.

Gör för människor

Tekniska lösningar är naturliga verktyg i hela samhällets vardag. Maskinerna är våra vänner. Utan dem inget paradis.

Gör det viktiga

Om en syssla är oviktig bör den inte utföras. På Webfolket går vd:n ut med soporna. Det är ett viktigt jobb att gå ut med soporna.

Gör det enkla

Komplicera inte saker och ting i onödan. Hjulet, gängan och kanelbullen är världens bästa uppfinningar.

Med historia ur humanism och teknik

Vi har rötterna i Textalk som arbetat med innovation inom digital informationsteknik sedan 1970-talet. Det började med tidningar för synskadade som man läser med hjälp av talsyntes. Därför Textalk (etymologi: text talks). Med digitala informationslösningar för synskadade som ett av våra affärsområden har vi idag breddat vår verksamhet till att omfatta även e-handel, webb, appar och e-tidningar.

1964-1979 De första ljuva åren

Henryk Rubinstein inledde sina ingenjörsstudier på Politechnika Warszawska, migrerade till Sverige 1968 och avlade sin examen på Chalmers. I januari 1979 träffades Professor Lars Kristiansson, GP-journalisten Leif J. Andersson och Henryk på en kinakrog i Göteborg där trion drog upp de första linjerna för en tidningslösning för synskadade. Senare samma år skapade Henryk världens första digitala tidning i ett samarbete mellan Chalmers och GP.

1987-1988 Textalk. För synskadade.

Henryk och hans kompis Aleksander Ratz startade Textalk AB 1987. Vid Innovation Cup 1988 (Dagens Industri) tilldelades Henryk ett stipendium på 17 500 kr "för innovativt och applikationsinriktat tänkande med hänsyn till ekonomiska och marknadsmässiga aspekter". Samma år fick Henryk mottaga "IEE Prize for Helping Disabled People - Certificate of Commendation" från brittiska Institution of Electrical Engineers.

1993 Lars och textalk.se

Lars Gustavsson från Tanumshede avlade civilingenjörsexamen vid Chalmers tekniska högskola 1993. Ca 70 personer sökte det första utannonserade jobbet som programmerare på Textalk. Henryks val föll på Lars som samma år registrerade textalk.se (en av Sveriges 1000 första). Idag är Lars delägare och CTO för Textalk.

1995 Dagstidning på webben

I samarbete med Textalk lanserar Helsingborgs Dagblad (hd.se) en av Sveriges första tidningar på nätet.

1998 Textalk Webshop

Vi lanserar vår första version av Textalk Webshop.

2002 Rikard, Svante, Oskar och Fredrik

Under perioden 1994 till 2002 anställde Henryk ytterligare några personer; Rikard, Svante, Oskar och Fredrik. Tillsammans med Henryk och Lars går dessa herrar in som aktieägare i bolaget och etablerar Textalks nuvarande ägarstruktur.

2007 Bäst i test

PC För Alla rankar Textalk Webshop som Bäst i Test i deras utvärdering av svenska e-handels­plattformar.

2011 Rikard blir VD

Rikard Sigvardsson började som förste bokscannare på Textalk 1994. Sedan 1997 har han arbetat med webbdesign, produktutveckling och marknadsföring. Rikard tog över som VD 2011.

2012 Störst i Sverige på digitala tidningar

Myndigheten för tillgängliga Medier väljer Textalk som rikstäckande leverantör för lösningar för digitala tidningar för synskadade.

2014 4 000 butiker i Textalk Webshop

Vi vidmakthåller och stärker vår position som Sveriges ledande e-handelsleverantör med mer än 4 000 aktiva webbutiker i Textalk Webshop

2014 Textalk Solutions

Textalk etablerar ett särskilt affärsområde för kundanpassad systemutveckling, webbutveckling och webbdesign.

2015 Prenly

Vi lanserar vårt hittills mest omfattande startup-projekt - ett helt nytt ekosystem för mediahus och företag som vill förbättra tillgänglighet och läsbarhet av sitt innehåll. Prenly. För alla. Överallt.

2016 Textalk Media AB

Textalk bildar tillsammans med medarbetarna Jens och Magnus dotterbolaget Textalk Media AB. Textalk Media övertar och vidareutvecklar Textalks medialösningar och blir samtidigt koncernens startup-scen för framtida satsningar inom media. (På bilden syns Jens och Magnus prova kavajer.)

2017 Nordiska taltidningar

Textalk Media expanderar i Norden med tidningar för synskadade. Först ut är Island och Finland.

2018 Abicart Norge

Textalk Webshop lanseras i Norge under varumärket Abicart. Läs mer på abicart.no

2019 Abicart India

Textalk Webshop lanseras i Indien under varumärket Abicart. Läs mer på abicart.in

2020 Textalk Webshop blir Abicart AB

Textalk Webshop och Textalks verksamhet inom e-handelslösningar flyttar till dotterbolaget Abicart AB.

2020 Textalk Solutions blir Webfolket AB

Textalks affärsområde för kundanpassad systemutveckling, webbutveckling och webbdesign knoppas av till det helägda dotterbolag Webfolket AB. Magnus Blad tillträder som VD. Magnus har lång erfarenhet inom marknadsföring och kommunikation, både tryckt och digitalt. Webfolket flyttar sitt kontor till Alingsås.